REKLAMA

Centrum Nowoczesnego Kształcenia w Białymstoku

Wnętrza Publiczne 2/2013 | 13 sty 2014 11:54 0

Centrum Nowoczesnego Kształcenia powstało z potrzeby rozbudowy infrastruktury oraz stworzenia nowoczesnego zaplecza naukowo-badawczego Politechniki Białostockiej. Obiekt ma stać się nie tylko symboliczną bramą do całego kampusu uczelni, ale przede wszystkim wprowadzać najnowsze technologie do procesu dydaktycznego.

Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej zlokalizowane jest w Białymstoku przy ulicy Zwierzynieckiej 16. Prace budowlano-wykończeniowe trwały 4 lata i zakończyły się oddaniem obiektu do użytku w 2012 roku. Autorami projektu są architekci z aa_studio - Adrian Staszczyszyn i Sebastian Bieganowski. Podczas prac projektowych wspierali ich: Agnieszka Czaderna, Robert Liberda, Krzysztof Rostkowski, Agata Bielecka, Iwona Borkowska, Magdalena Kasprzycka, Karolino Kosno-Basińska, Anna Niechciał oraz Zofia Zięba. Pierwsze decyzje dotyczące sposobu wykończenia elewacji wynikały bezpośrednio z przyjętej koncepcji urbanistycznej. Budynek miał być bramą do kampusu. W związku z tym jego środkowa część, mieszcząca pomieszczenia ogólnodostępne, jest transparentna – przeszklona, a boczne są ciężkie – monolityczne. Chcąc złagodzić efekt ich masywności, rozważaliśmy wprowadzenie na elewacji arabeskowego motywu kształtującego sposób ich perforacji. Po przeanalizowaniu wielu wariantów rozmieszczenia formy okien oraz sposobu ograniczenia bezpośredniego naświetlania pomieszczeń zdecydowaliśmy się na wybór wzoru zaczerpniętego z lokalnej sztuki ludowej. Inspiracją były dla nas tradycyjne podlaskie wycinanki autorstwa Jadwigi Solińskiej. Zostały one wykonane w systemie prefabrykatów betonowych. W ten sposób powstały betonowe żaluzje. Ich forma wymagała jedynie dostosowania do skal budynku i materiału, z którego mogły być wykonane - opowiada architekt Sebastian Bieganowski, współautor projektu.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!