REKLAMA

Historia wpleciona w nowoczesność. Tivoli Concert Hall w Kopenhadze

Wnętrza Publiczne 1/2011 | 16 lip 2014 15:54 0

Modernizacja kopenhaskiej Tivoli Conert Hall była zadaniem niełatwym zarówno dla projektantów, jak i osób w niej pracujących. Należało trzymać się ścisłych wytycznych inwestora oraz ograniczyć ingerencję w bieżącą pracę instytucji do minimum. Hala znajduje się w Ogrodach Tivoli – parku rozrywki w centrum stolicy Danii, jednej z największych atrakcji turystycznych miasta.

  • Tivoli Concert Hall

    lokalizacja: Kopenhaga (Dania)
    inwestor: Tivoli A/S
    projekt: 3XN; współpraca: Arup, Birch&Kroboge, Ramboll
    koszt inwestycji: 115 mln koron duńskich

 

  • Niekonwencjonalne wyzwania

    _U2E4610.jpg
    _U2E4610.jpg

     

    Kim Herforth Nielsen
     
    Jednym z największych wyzwań podczas realizacji projektu był fakt otwarcia budynku Tivoli Concert Hall dla gości przez cały czas remontu. Kolejną dość kłopotliwą kwestią było foyer, które okazało się być zwyczajnie za małe, przez co nie mogło spełniać swoich pierwotnych zadań. Zdecydowaliśmy się zatem na większe otwarcie przestrzeni na wszystkich piętrach. Postanowiliśmy nie przedzielać kolejnych pomieszczeń ścianami, dzięki czemu uzyskaliśmy strefy bardziej aktywne, będące swoim naturalnym przedłużeniem. W efekcie "akwarium" staje się początkiem pierwszego piętra, a te w sposób naturalny prowadzi ku rozświetlonemu sufitowi.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!