REKLAMA

Muzyczne Delivie: sala do zadań specjalnych

Redakcja Archiconnect.pl | 25 sty 2017 10:42 0

Sala Muzyczne Delivie to interdyscyplinarny projekt zrealizowany w siedzibie firmy Kamet S.A. w Reńskiej Wsi. Została ona stworzona jako miejsce do prób i kameralnych koncertów, ale także szkoleń i wykładów, które służyć ma nie tylko przedsiębiorstwu, ale też ma być udostępniane okolicznym twórcom i artystom.

Inwestycja jest wynikiem polityki społecznego zaangażowania przedsiębiorstwa zgodnie z zasadą „myśl globalnie, działaj lokalnie”. Projekt powstał w Husarska Design Studio, które czuwało nad jego realizacją. Wiązało się to ze ścisłą współpracą architektów, projektantów wnętrz, techników oświetlenia i akustyków. W wyniku tego udało się stworzyć miejsce wyjątkowe, które ma dostosowywać się do aktualnych potrzeb osób je użytkujących.

Główny nacisk postawiono tu na akustykę, która jest najważniejszym elementem w tego typu pomieszczeniach. Istotna była też taka aranżacja przestrzeni, aby panowała w niej sprzyjająca skupieniu atmosfera, dlatego duży nacisk firma położyła na dopracowanie każdego szczegółu projektu.

– Sala koncertowo-szkoleniowa przekształca się i zmienia swój nastrój w zależności od potrzeb osób korzystających – wyjaśnia koncepcję projektu Jadwiga Husarska-Sobina z Husarska Design Studio.

W wyniku tych założeń powstała falująca ściana, zbudowana z drewnianych paneli, której zadaniem jest dyfuzja dźwięków i uzyskanie idealnej akustyki i wydobycia perfekcyjnego brzmienia. Zapewnić mają to także podest i elementy wykonane z naturalnego drewna. Niemniej ważne jest odpowiednie pochłanianie dźwięków, a to udało się zrealizować przy użyciu dobrej jakości wykładzin. Zostały one wykonane na specjalne zamówienie przez duńską firmę Ege, zgodnie z projektem stworzonym przez Husarska Design Studio.

– Inspiracją do projektu wykładziny była rozchodząca się ze sceny fala dźwiękowa – zwraca uwagę Jadwiga Husarska-Sobina.

Równie dopracowane są pozostałe elementy sali. Na uwagę zasługuje także oświetlenie, które zostało w całości wykonane przez inwestora – firmę Kamet.

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!