REKLAMA

Minimalizm w pełnym świetle - zobacz apartament w Tel Awiwie

Redakcja Archiconnect.pl | 08 lip 2019 11:59 0

Po przekroczeniu progu prezentowanego apartamentu ma się wrażenie, że słońce jest w zasięgu ręki, ściany mieszkania wtapiają się w błękit, a niebo i słońce to stali goście. Architekci pracowni Anderman Architects stworzyli projekt tak, aby światło było wykorzystywane o każdej porze dnia.

Trzypiętrowy apartament w Tel Awiwie jest niezwykle przestronny, wysokie pomieszczenia pozwalają na wykorzystanie każdego centymetra powierzchni, a schody prowadzące na wyższe kondygnacje nie ograniczają przestrzeni. Wręcz przeciwnie – wraz z nowocześnie tkaną metalową siatką balustrady, stają się istotnym elementem aranżacji, w której odbija się słońce. Prywatny basen nie pozostawia wątpliwości, że komfort życia mieszkańców był przez architektów traktowany priorytetowo.

Zobacz też: Dom Rozcięty - nowoczesna architektura z nawiązaniem do tradycji

Umeblowanie, wyposażenie i wykończenie wnętrz świadczą o zamiłowaniu do minimalizmu, który w blasku wszechobecnego światła zostaje złagodzony i naturalnie ocieplony. Dzięki prostym formom i braku zbędnych ozdób, można w pełni docenić niezwykły widok panoramy miasta, rozciągający się z okien apartamentu. Natura odgrywa tu główną rolę, a granice budynku zacierają się.

Minimalizm blisko natury

Apartament został zaprojektowany przez studio Anderman Architects, którego architekci preferują minimalistyczne, czyste i funkcjonalne koncepcje. Łączą ducha nowoczesności ze świadomością kontekstu i otoczenia. Wystrój wnętrza jest bardzo prosty - meble z naturalnego, pięknie starzejącego się drewna, jasne kanapy, lustra, ceramiczne dekoracje. Niewątpliwą ozdobą przestrzeni są dębowe podłogi ciągnące się przez cały apartament. Projektanci zastosowali tu deski z kolekcji Natural Genius Medoc Erice 1312 Oak marki Listone Giordano. Parkiet stanowi istotne dopełnienie całej przestrzeni, podkreśla łączność wnętrza z naturą. Uwagę przykuwa niebagatelna, oryginalna forma desek, które wyróżniają się trapezoidalnym, nieregularnym kształtem. Zachwyca również ich faktura. Zgodnie z życzeniem designera, powierzchnia piłowana jest nieprecyzyjnie lub stosuje się technikę przetartego drewna.

To też Cię zainteresuje: Perełka modernizmu i ponadczasowy szyk - zobacz odnowione wnętrza willi na Saskiej Kępie

 

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.