"Food and Ball" to miejsce wyjątkowe na architektonicznej i kulinarnej mapie Śląska. Zespół architektów i designerów z pracowni BRAND’YS Design oraz najwyżej kwalifikowani podwykonawcy zagrali do jednej bramki, aby uzyskać niepowtarzalny efekt restauracji promującej się hasłem: smak wspólnych emocji.
Projektanci postawili na mocno ograniczoną kolorystykę, aby zachować stabilność pomiędzy poszczególnymi elementami. Paleta zastosowanych we wnętrzu restauracji barw obejmuje głęboką czerń, odcienie szarości, biel oraz złoto, a także głęboką, soczystą zieleń. Dzięki temu chłód malowanych proszkowo złotych blach i betonowych elementów estetycznie kontrastuje z delikatną fakturą drewna i miękkością welurowych materiałów.
Zobacz też: Metamorfoza Qubus Hotel w Łodzi - wnętrza w klimacie soft loft
Oświetlenie potraktowano w sposób galeryjny, podkreślając ekspozycje piłek, koszulek najlepszych zawodników i butów piłkarskich. Ściana ekspozycyjna została złożona z heksagonów, które swoim kształtem nawiązują do dawnych piłek (tzw. biedronek).
Dla kibiców i smakoszy
Lokal, którego powierzchnia wynosi ok. 470 m kw. podzielono na dwie części: dwupoziomową pubową oraz restauracyjną. Zaprojektowana na planie okręgu część pubowa daje możliwość wspólnego kibicowania i przeżywania sportowych emocji. Telewizory, na których puszczane są najciekawsze mecze piłkarskie i inne sportowe rozgrywki umieszczono w centralnej części, aby skupić uwagę kibiców i jak najwyraźniej oddać stadionowe wrażenia. Do dyspozycji gości oddana została także sala VIP, do wynajęcia na prywatne spotkania.
Strefę restauracji zaprojektowano w bardziej intymnym klimacie. Posiada duże przeszklenia, wpuszczając do wnętrza mnóstwo dziennego światła. Dla komfortu gości zostały zaprojektowane welurowe loże, wygodne, w zielonym kolorze, sprawiające wrażenie złożonych z kilku poduszek. Stoliki o różnej wielkości posiadają miłe w dotyku czarne blaty, skomponowane z metalowymi nogami. W tej strefie znajdziemy również biżuteryjne lampy, których efekt potęgują złote lustra. Restauracja posiada okno na kuchnię przez które możemy przyglądać się pracy zespołu kucharzy pod przewodnictwem Szefa Kuchni Damiana Muchy.
To też Cię zainteresuje: Nowocześnie i przytulnie - rodzinny apartament
Sercem "Food and Ball" stał się owalny bufet, który otwiera się na obie części. Wykonany z betonu polerowanego swoim kształtem przypomina stadion piłkarski. Centralna część baru to ekspozycja alkoholi, podświetlona w równie sprecyzowany sposób jak ściana ekspozycyjna. W tym miejscu swoje dzieła tworzy Szef Baru i manager Krzysztof Ciemiera, utytułowany mistrz barmaństwa.
Prawdziwy kibic nie obejdzie się bez koszulki ulubionej drużyny czy sportowego gadżetu, dlatego częścią "Food and Ball" jest również sklepik, znajdujący się przy wejściu do restauracji, zaprojektowany na planie okręgu w charakterystycznej dla miejsca kolorystyce i z wykorzystaniem czarnej i złotej blachy. Na środku stoi lada złożona z różnej wysokości heksagonów.
Autorskie rozwiązania
Projekt przygotowany dla restauracji Arkadiusza Milika to kompozycja dedykowanych rozwiązań architektonicznych i designerskich. Większość z wykorzystanych w przestrzeni propozycji zostało wykonanych na zamówienie na podstawie autorskich koncepcji. Niebazowanie na gotowych i ogólnodostępnych produktach to główny nurt w filozofii pracowni BRAND’YS Design. Przy tym miejscu projektanci nie poszli na kompromisy i postawili wysoko poprzeczkę sobie i podwykonawcom. Efektem jest unikatowa przestrzeń, która przypadła do gustu nie tylko kibicom, ale również tym osobom, które cenią sobie dopracowane na każdym kroku wnętrza.
Źródło: materiały prasowe Brand’ys Design
Dobry Design 2019 - zobacz najlepsze produkty do wnętrz!
4 Design Days 2020: ikony designu, najwięksi architekci, projektanci, producenci, deweloperzy o inspiracjach i trendach w architekturze i designie. Już 6-9 lutego 2020 r. w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.
Zarejestruj się!