REKLAMA

Nowoczesny dom parterowy - w harmonii z otoczeniem

Redakcja Archiconnect.pl | 20 lut 2019 13:28 0

Inwestorzy wychodzą dziś z założenia, że dom to na tyle prywatna przestrzeń, że powinna być ona w 100% „uszyta na miarę” jego mieszkańców. Dlatego w ostatnich latach obserwujemy trend odchodzenia od zakupu gotowego projektu na rzecz realizowania własnych wizji we współpracy z architektem. Tak też było w tym przypadku.

Prezentowany budynek położony jest w malowniczej scenerii sosnowego lasu, w miejscowości Kuźnica Kiedrzyńska pod Częstochową. Jego projekt to dzieło Grupy Verso Deltoid. – Tak urokliwa lokalizacja stała się motywem wyjściowym dla stworzenia spokojnej enklawy dla nowoczesnej i aktywnej rodziny, jednocześnie spełniając jej wszelkie wymagania i potrzeby – podkreślają autorzy tej wyjątkowej kreacji – architekci Jakub Cieślik i Kamil Cierpioł.

Bryła budynku została oparta na prostym kształcie, urozmaiconym o spadziste dachy, które stanowią element charakterystyczny obiektu. W ten sposób uzyskano wrażenie lekkości, a umiejscowienie skosów podkreśla rozróżnienie funkcji obiektu. Jak wyjaśnia arch. Jakub Cieślik, układ kompozycyjny opiera się na zasadzie czytelnej komunikacji. Centralnym miejscem domu, „kręgosłupem” spinającym strefę dzienną i nocną, jest korytarz. Duże przeszklenia od strony południowej zacierają granice pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem, pozwalając na przenikanie lasu do środka.

Zobacz też: Niezwykły pływający dom powstał w Hiszpanii

Dom jest parterowy. Jedynie jeden ze skosów w części frontowej zaadaptowano jako poddasze, które pełni funkcję bawialni dla dzieci. Poprzez odpowiednią geometrię dachu wnętrze zyskało przestronny charakter.

Jak wspomina arch. Kamil Cierpioł, w części frontowej, w pierwotnym założeniu, miał znajdować się garaż dwustanowiskowy, jednak w trakcie budowy inwestorzy zdecydowali, że ta powierzchnia zostanie przeznaczona na funkcjonalne pomieszczenie biurowe. W efekcie, zamiast bramy garażowej jest przeszklenie, zamaskowane zlicowanymi z elewacją, podzielonymi na dwie części, okiennicami. Pozwoliło to na uzyskanie minimalistycznej i naturalnej w swoim wyrazie fasady.

Efekt synergii

Elewacje domu obłożone zostały deskami z modrzewia syberyjskiego, dzięki czemu całość perfekcyjnie komponuje się z zalesionym otoczeniem. Drewno pełni tu szczególną rolę – zapewnia harmonię z naturą, tworząc przy tym jednocześnie przytulną, ciepłą aurę wokół domu.

Teren inwestycji znajduje się na skraju lasu sosnowego wśród domków letniskowych, co w sposób naturalny stało się inspiracją do wyboru okładziny elewacyjnej. W połączeniu z prostą, lecz niebanalną bryłą, poza spełnieniem oczekiwań inwestora, całość idealnie wpisuje się w wyjątkową lokalizację – wyjaśnia arch. Kamil Cierpioł.

To też Cię zainteresuje: Dom na urwisku - zobacz piękną rezydencję

Drewno występuje tu w dyskretnym towarzystwie tynku strukturalnego, który w tym przypadku pełni rolę asysty w postaci dekoracyjnych wstawek. Ich wykończenie stanowi silikonowy tynk elewacyjny Baumit SilikonTop. – Postawiliśmy na sprawdzony produkt z wyższej półki, kierując się głównie położeniem budynku i czynnikami zewnętrznymi jakie w związku z tym będą na niego oddziaływać w trakcie jego eksploatacji. Pamiętajmy, że dom stoi pośród zieleni, przez co jego elewacja w większym stopniu narażona jest na korozję biologiczną. Wybór wysokiej jakości tynku silikonowego o bardzo dobrych właściwościach hydrofobowych to decyzja podyktowana głosem rozsądku, mająca na celu zapewnienie trwałego efektu dekoracyjnego na długie lata – argumentuje wybór arch. Jakub Cieślik.

Doceniony projekt

Efekt końcowy jaki udało się uzyskać w Kuźnicy Kiedrzyńskiej zachwyca inwestora, jego rodzinę, znajomych, a także niezależnych ekspertów. Budynek ma już na swoim koncie pierwszą prestiżową nagrodę – tytuł Fasady Roku 2018. Konkursowe jury doceniło kontrast pomiędzy zastosowanymi materiałami naturalnymi a produktami Baumit. Wrażenie na oceniających zrobiły także oszczędna kolorystyka i ciekawa bryła budynku oraz jego harmonijna relacja z otoczeniem. Zwyciężając na poziomie krajowym budynek otrzymał automatyczną kwalifikację do międzynarodowej odsłony konkursu – Baumit Life Challenge, co oznacza, że w roku 2020 r. architekci z Grupy Verso Deltoid będą mieli szansę zawalczyć o sukces na arenie międzynarodowej, tytuł Europejskiej Fasady Roku.

Źródło: materiały prasowe Baumit

Najciekawsze budynki 2018 roku: 7 realizacji, które mogą zmienić światową architekturę

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.