REKLAMA

Salon z kuchnią - eklektyczna przestrzeń

Redakcja Archiconnect.pl | 05 wrz 2018 10:14 0

Choć wiele się dzieje w tym wnętrzu, nie ma tutaj przypadkowości. Kolorem łączącym wszystkie strefy w otwartej przestrzeni jest granat. Przewija się tutaj także szarość, biel, odcienie starego złota oraz czerni. Wszystko kolorystycznie do siebie pasuje.

Architekt Olga Fiedorowicz-Karpińska zaprojektowała na warszawskim Ursynowie przestrzeń o powierzchni 41 m², która łączy funkcje salonu i kuchni, zachowując jednocześnie odrębność każdej z nich. W tym eklektycznym wnętrzu znajdziemy elementy klasyczne, nowoczesne i industrialne. 

Kuchnia posiada klasyczny wygląd, ale w nowoczesnym wydaniu. Frezowane fronty, listwy sztukateryjne przechodzą płynnie z kuchni do strefy wejścia. Ciężkie wizualnie stylizowane drzwi do pokoi wykonała firma Doore. Od strony mieszkania są w bieli, od korytarza w szarości pasującej do obecnej tam kolorystyki. Ciekawym elementem mogą być czarno-złote wieszaki w korytarzu. Czarny stelaż pod szklane półki w salonie wykonywany został na zamówienie u metaloplastyka. Łączy się z siedziskiem w korytarzu oraz kultową lampą w salonie. Kafle nad blatem to mozaika firmy Raw Decor. Na blacie mamy włoski kamień syntetyzowany Lapitec.

Ten projekt też Ci się spodoba: Wyrzykowski Studio nominowane w międzynarodowym konkursie

Ściany salonu zdobią prace polskiej malarki Sylwii Zdzichowskiej. Idealnie uzupełniają się z kolorystyką wnętrza, ale też meblami i dodatkami. Lustro, które pojawia się na boku zabudowy kuchennej powiększa optycznie przestrzeń. Umieszczony w sąsiedztwie sofy stolik jest na tyle delikatny na tle dużego kobaltowego dywanu, że wtapia się w niego idealnie i jest praktycznie niezauważalny. Architekt Olga Fiederowicz-Karpińska postawiła przede wszystkim na funkcjonalność. Wybrała do projektu grzejnik marki Luxrad, wykonany na specjalne zamówienie. Jest to duża, wymagająca przestrzeń dlatego potrzebny był grzejnik o dużej mocy cieplnej a przy tym niewielkich gabarytach.

Wnętrze ma dość nietypowy kształt, co z pewnością było wyzwaniem projektowym. Mamy tu zaokrąglenia oraz skosy na planie. Ogromną zaletą mieszkania jest dobre doświetlenie, duża ekspozycja słońca. Salon i kuchnię łączą kolory – od szarości po odcienie granatu, co sprawia, że wszystko jest ze sobą spójne, ale jednocześnie spełnia swoją funkcję.

Projekt: OF DESIGN Olga Fiedorowicz
Fot. Pion Poziom Fotografia Wnętrz

Niezwykła rezydencja w górach Montany - zobacz piękne wnętrza

0 Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!



Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.